Ontdek Monchique

Mijn ontdekking van Monchique

Jaren geleden vertelde iemand mij het bijzondere verhaal over het kuuroord van Caldas de Monchique in het zuiden van Portugal. Het zou als een schat verborgen liggen in een weelderige vallei waar de twee vulkanische bergen van Serra de Monchique bij elkaar komen. Door de overweldigende verscheidenheid aan bomen en planten met bloemen en vruchten wordt het ook wel de ‘Tuin van de Algarve’ genoemd. Hier zou het kristalheldere water uitbundig stromen. Al in de oudheid ontdekten de Romeinen hier de heilzame kracht van de oeroude warme waterbronnen die uit de diepe ondergrond ontspringen. Zij gaven dit gebied de naam ‘Mons Siccus’, de Latijnse benaming voor de dorstige berg, wat in de loop van de tijd over is gegaan in het majestueuze Monchique. De legende vertelt dat als je dit water drinkt en gebruikt voor de verzorging van het lichaam je de eeuwige jeugd zult behouden. Deze schat wilde ik natuurlijk ook zelf ontdekken.

Vanaf de zonovergoten stranden in de Algarve is het maar een half uurtje rijden naar de wat koelere Serra de Monchique. De weg slingerde zich omhoog de bergen in. Alhoewel het al maanden niet had geregend, stonden de bomen en planten hier volop in bloei. Via een smal met keitjes bedekt weggetje reed ik de vallei van Caldas de Monchique in. De lucht was bezwangerd met de natuurlijke frisse geur van eucalyptus. En inderdaad, ondanks de zomerse droogte stroomde het heldere water rijkelijk over de rotsen door de vallei. De statige nostalgische gebouwen rondom het lommerrijke pleintje verraadden de roemrijke historie van deze unieke plek. Het uitzicht in de vallei was adembenemend mooi. Alhoewel ‘Agua de Monchique’ nu ook in de supermarkten is te verkrijgen, werden hier nog altijd kruiken gevuld met het gezonde water uit de bron. Het kuuroord is in de loop van tijd gemoderniseerd, maar het heilzame bronwater is nog steeds hetzelfde water als waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden door werden aangetrokken.

Al bijna twintig jaar heb ik een internationaal bedrijf voor de ontwikkeling en productie van huidverzorgingsproducten. Mijn droom was om met al onze kennis en ervaring een uitzonderlijk cosmeticamerk te ontwikkelen. Toen ik in Monchique was, wist ik dat mijn droom werkelijkheid zou worden. Met het krachtige minerale bronwater en extracten van planten, bloemen en vruchten uit Serra de Monchique, zou Monchique Cosmetics één van de zuiverste en mooiste cosmeticalijnen worden. Inmiddels is Monchique Cosmetics werkelijkheid geworden met prachtige hoogwaardige producten en behandelingen voor de verschillende huidtypes en huidleeftijden. Het is mijn ambitie dat iedereen de weldadige kracht van de natuur van Monchique kan ervaren. Met Monchique Cosmetics, maar ook door zelf de verborgen schat van Caldas de Monchique te ontdekken.